A Székesfehérvári Királyi Napok közeledésének egyik biztos jele, hogy június 11-én reggel megnyílt a Fehérvári Programszervező Kft. óriásbáb-készítő tábora a Malom utcai Táncházban.

A város augusztusi ünnepi rendezvénysorozatának legemlékezetesebb szereplői azok az óriásbábok, amelyek egy-egy Árpád-házi királyunkat vagy családtagjait formázzák, az adott évben bemutatandó Koronázási szertartásjátékhoz kapcsolódva. Az évek során hagyománnyá vált, hogy a művészek fehérvári diákokkal közösen dolgoznak az óriásbábokon: mától csütörtökig a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és a Zentai Úti Általános Iskola huszonöt diákja Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus tervei alapján, Majoros Gyula bábkészítő mester irányításával, Ujj Zsuzsa keramikus iparművész közreműködésével munkálkodik az idei Koronázási szertartásjáték főszereplőit mintázó két új óriásbábon, IV. Bélán és lányán, Szent Margiton, akikkel már huszonegyre nő a bábcsalád létszáma.

A történelmi alakokat a bábkészítő mester júliusban fejezi be, a közönség az eseménysorozat augusztus 9-i megnyitóján láthatja őket először.

Galéria // Tábornapló

Fotó: Igari Balázs, szöveg: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu