II. András – Csillaghullásban álmodó címmel mutatjuk be az idei Koronázási Szertartásjáték keretében a 18. Árpád-házi király életének főbb eseményeit. A rendező, Szikora János arra is keresi a választ, hogy II. András vajon a realitásoktól elrugaszkodó álmodozó, vagy az Árpád-ház egyik legmodernebb, korát messze megelőző uralkodója volt. A péntek esti főpróba előtt elhangzott, az augusztus 18-án és 19-én színpadra kerülő darabra minden jegy elkelt.  
A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási szertartásjáték áll, amelynek idei „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített hatalmas szabadtéri színpadon II. András koronázását láthatják augusztus 18-án és 19-én. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint a határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

A péntek esti főpróba előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált dr. Szikora János rendezőnek, a Vörösmarty Színház igazgatójának, aki augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át pénteken a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy a szertartásjáték tervezésekor a direktor célként fogalmazta meg: szeretné a lelkekben is felépíteni az egykori koronázóbazilikát. Az elmúlt hat év sikerét jól mutatja, hogy a II. András - Csillaghullásban álmodó című szertartásjáték mindkét előadására elkelt az összes jegy. „Túl azon, hogy II. Andrásra nemcsak most, hanem 2022-ben, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére rendezett emlékévben is emlékezni fogunk, érdemes megerősíteni, hogy itt, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika falai között a magyar államiság életében a legfontosabb szertartás, a koronázás zajlott hosszú évszázadokon át. Ez tette a nemzet történelmi fővárosává Székesfehérvárt.” - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

Személyes történelem és dráma. Ez a két dolog a leginkább jellemző az idei, sorban a hatodik szertartásjátékra, mondta a főpróba előtt a rendező.  Dr. Szikora János hozzátette, hogy a szertartásjátékok történetében a mostani előadás fordulópontot jelent, ahogyan II. András uralkodása és életének főműve, az Aranybulla is egy történelemfordító esemény volt. "A szertartásjátékban is olyan változások történtek, amelyek a korábbiakban nem voltak. Mint ahogy az uralkodóknak az Aranybulla után már mások voltak a jogai, mint azt megelőzően, így a szertartásjátékban is egyre több szerepet kap a személyes történet és a dráma. A színészi játékok is felerősödnek, a nagy tablók mellett az egyes jelenetek is egyre erőteljesebbé válnak." - fogalmazott dr. Szikora János.

Az előadás három fontos motívumra épít: az egyik II. András feleségének, Meráni Gertrúdnak a meggyilkolása, a másik az Aranybulla kiadása, a harmadik pedig, hogy ő volt Európa máig legkedveltebb női szentje, Szent Erzsébet édesapja. A darabban II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, Merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Judit lép színpadra. A koronázó érsek Körtvélyessy Zsolt, a narrátor Mihályi Győző lesz. A szertartásjáték dramaturgja Matuz János, a koreográfus Horváth Csaba, a díszleteket Szendrényi Éva, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A zeneszerző Szirtes Edina Mókus.

A szombaton és vasárnap 21.00 órakor kezdődő Koronázási szertartásjátékot bevezető, idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett középkori felvonuláson az előadás színészei és az óriásbábok vesznek részt. A 19.30 órakor kezdődő felvonulás az Országzászló térről indul, és a Nemzeti Emlékhely irányában halad.


forrás: ÖKK