Augusztus 18-án és 19-én kerül színpadra az augusztusi programkavalkád leginkább várt művészeti produkciója, a Koronázási szertartásjáték. A helyek rohamosan fogynak – aki nem szeretne lemaradni az élményről, most még válthat jegyet az előadásra!
 
 
Az idei az ötödik év, hogy Szikora János rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója feleleveníti egy középkori királyunk megkoronázásának eseményét a Nemzeti Emlékhelyen, Magyarország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpadán. A jubileumi évben III. Béla, az Árpád-ház egyik legfényesebb uralkodója életébe nyerhetünk bepillantást. 

Az idei Szertartásjátékot az a stiláris újdonság különbözteti meg igazán az eddig látottaktól, hogy – mivel III. Béla életére és uralkodására jelentős hatással volt a bizánci császárság kultúrája – a görög-keleti világra jellemző elemeket mind a látvány, mind a zenei elemek tükrözik majd. A Szertartásjáték zenei világáért ebben az évben is Szirtes Edina Mókus zeneszerző felel. Az idei év másik számottevő újdonsága, hogy cirkuszművészek, akrobaták és légtornászok is közreműködnek a produkcióban - a cirkuszi számok rendezője Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.
 

Részletek:

2017. augusztus 18–19., 21.00 óra
(esőnap: augusztus 21.)
Székesfehérvár, Koronázó tér – Nemzeti Emlékhely

Szereplők és alkotók:

III. Béla – HIRTLING ISTVÁN
Koronázó érsek – MIHÁLYI GYŐZŐ
Mánuel, bizánci császár – TROKÁN PÉTER
Anna, III. Béla felesége – TROKÁN NÓRA
Eufrozina, III. Béla anyja – ZÁVODSZKY NOÉMI
Anonymus – BLASKÓ PÉTER
Bánfi Lukács érsek – SÁGHY TAMÁS
Koronázó püspökök – EGYED ATTILA, LÁBODI ÁDÁM
Napbaöltözött Asszony - KISS DIÁNA MAGDOLNA
 
Zeneszerző – SZIRTES EDINA MÓKUS
Díszlettervező – SZENDRÉNYI ÉVA
Jelmeztervező – KOVÁCS YVETTE ALIDA
A cirkuszi számok rendezője – FEKETE PÉTER 
Dramaturg, forgatókönyvíró – MATUZ JÁNOS

Rendező és forgatókönyvíró – SZIKORA JÁNOS