Augusztus 18-án és 19-én kerül színpadra Székesfehérvár legjobban várt szabadtéri művészeti produkciója, a Koronázási szertartásjáték. Összeszedtünk minden hasznos információt, amit eddig tudhatunk az előadásról!
 

Történet

Az idei Szertartásjáték III. Béláról szól. A tanulságos életutat bejáró, mégis keveset emlegetett uralkodó megkoronázását felelevenítő produkciót nem csak páratlan művészi értéke miatt érdemes majd megnézni. Az előadás mindenkor aktuális üzenetet hordoz, melyre a mai kor emberének is érdemes időről időre figyelmeztetnie magát. Béla, aki fiatalon egy politikai kiegyezés útján került a bizánci császárságba, hazahívott királyként rendíthetetlenül dolgozott Magyarország építésén. Noha még legközvetlenebb környezete is kétkedve fogadta a trónon, és a császár bábkirályának kiáltották ki, az uralkodó szavak helyett cselekedettel bizonyította, hogy Magyarország számára az első. Mind gazdasági, mind szellemi értelemben gazdagította hazáját, és olyan értékeket hagyott hátra, melyek a következő uralkodók számára szilárd irányjelzőül szolgálhattak.

Az idei produkció az uralkodó életét és döntéseit meghatározó emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, hiszen III. Béla nem tartott véres hadjáratokat, nem volt botrányokkal tűzdelt élete. Egy cél lebegett a szeme előtt, melyet sikerült megvalósítania, hiába is próbálták gáncsolni: a szisztematikus országépítés, a keresztény magyar királyság megszilárdítása.
 

Alkotók
 
Az előadást ebben az évben is – immáron ötödik alkalommal – Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi. A forgatókönyvet Matuz Jánossal, a színház művészeti intendánsával közösen jegyzik.
 
Szikora János, Matuz János
Szikora János, Matuz János
 
A jubileumi év egyik fő attrakciója, hogy idén először cirkuszművészek produkciói is gazdagítják az előadást. A cirkuszi elemek rendezője a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, Fekete Péter lesz. A produkció zeneszerzője idén is Szirtes Edina Mókus, aki a Szertartásjáték zenei világát magyar fül számára egzotikus, görög-keleti elemekkel színesíti.
 
Szirtes Edina Mókus, Fekete Péter 
Szirtes Edina Mókus, Fekete Péter

Ugyancsak hasonló benyomást ad a produkció látványvilága: Szendrényi Éva díszlettervező valamint Kovács Yvette Alida jelmeztervező egyaránt belecsempészik a bizánci világ hatásait a díszletbe és az öltözékekbe. A díszlet ebben az évben a magyar és a bizánci korona ötvözetét imitálja majd. 
 
Szendrényi Éva, Kovács Yvette Alida
Szendrényi Éva, Kovács Yvette Alida
 
A főszerepben ebben az évben Hirtling István, a Vörösmarty Színház társulatának tagja lesz látható. Trokán Nóra a legendás szépségű Antiochiai Annát alakítja, aki nagy hatással volt férjére: Anna halála után a király ugyan újraházasodott, mégis első felesége mellé temettette magát.
 
Hirtling István, Trokán Nóra
Hirtling István, Trokán Nóra
 
A produkciónak évről évre visszatérő szereplői Mihályi Győző és Blaskó Péter is: előbbi a koronázó érseket, míg utóbbi Anonymust, a krónikást alakítja majd. Trokán Péter idén Mánuel bizánci császár szerepében lép színpadra. 
 
 Blaskó Péter, Mihályi Győző, Trokán Péter
Blaskó Péter, Mihályi Győző, Trokán Péter


Előadás

Időpont: 2017. augusztus 18–19., 21.00 óra (esőnap: augusztus 21., 21.00)
Helyszín: Székesfehérvár, Koronázó tér – Nemzeti Emlékhely
Jegyek kaphatóak a Vörösmarty Színház jegyirodájában és jegyárusító pavilonjában (bővebb információ itt található), illetve ezen a linken online is válthat jegyet az előadásra.
 

Szereplők és alkotók

III. Béla – HIRTLING ISTVÁN
Koronázó érsek – MIHÁLYI GYŐZŐ
Mánuel, bizánci császár – TROKÁN PÉTER
Anna, III. Béla felesége – TROKÁN NÓRA
Eufrozina, III. Béla anyja – ZÁVODSZKY NOÉMI
Anonymus – BLASKÓ PÉTER
Bánfi Lukács érsek – SÁGHY TAMÁS
Koronázó püspökök – EGYED ATTILA, LÁBODI ÁDÁM
Napbaöltözött asszony - KISS DIÁNA MAGDOLNA
 
Zeneszerző – SZIRTES EDINA MÓKUS
Díszlettervező – SZENDRÉNYI ÉVA
Jelmeztervező – KOVÁCS YVETTE ALIDA
A cirkuszi számok rendezője – FEKETE PÉTER
Dramaturg, forgatókönyvíró – MATUZ JÁNOS
 
Rendező és forgatókönyvíró – SZIKORA JÁNOS