A tavalyi, II. (Vak) Béla életét felelevenítő szertartásjáték nagy sikerrel zajlott le – ennek az örömhírnek a sajtó is hangot adott. Ezekből a hírekből szemezgettünk!
 
„A kétségek, félelmek, bizonytalanság és a magabiztos keménység egyszerre van jelen a színpadi játékban, amely bemutatja a 900 évvel ezelőtti kor kegyetlenségét, a hatalomért folyó harcot egy különleges, tragikus sorsú uralkodó életén keresztül. […] Az állandóan bővülő grandiózus színpadkép, a látványos jelmezek, a különleges időutazásra invitáló zene és koreográfia, a produkció több száz résztvevője és a történelmi óriásbábok tartalmas és izgalmas szórakozást ígérnek.” (szekesfehervar.hu)
 
 
Nagy-Miskó Ildikó, a felvidéki Hírek.sk portál újságírója a következőképpen írt élményeiről: „Megérkezésünkkor már maga a hely szelleme, a genius loci magával ragadott. Sajátos érzések kerítettek hatalmukba a hajdani Nagyboldogasszony Bazilika, azaz a magyar királyok koronázási templomának romjai fölé épített, óriási alkalmi színpad és a 2500 fős nézőtér láttán.”
 


„A grandiózus díszleteken, a keleti gyökereinkre utaló jelmezeken és korszerű látványtechnikai elemeken kívül időutazásunk hangulatfokozását kiválóan szolgálták a színpadon egymást váltó tehetséges színészek, táncosok, harcművészek, valamint a máig fülemben csengő kórusbetétek. Külön örvendetesnek tartottam szent királyaink közel öt méter magas óriásbábokkal történő felelevenítését, amihez hasonlóban másutt még sosem volt részem.” A teljes cikk ITT érhető el. 
 
 
A Felvidékről portál képviselői a sajtónyilvános főpróbán jártak: „II. Béla életébe és korába kalauzolta el a péntek esti sajtó-főpróba résztvevőit több száz színész, táncos, harcművész segítségével, illetve a fény, a zene, a tánc, a hang és a kép eszközeivel a Koronázási Szertartásjáték. A II. (Vak) Béla – a fény koldusa című másfél órás történet egy olyan esendő uralkodóról szól, aki nem akart király lenni, mégis az erőskezű, a döntésekben nagy szerepet vállaló nejének a segítségével sikeres uralkodó lett.” A teljes cikk ITT érhető el.
 

A pozitív sajtóvisszhangok mellett elvitathatatlan tény az is, hogy a nézők „láthatatlan” visszajelzései – a jegyirodán elhangzó dicsérő szavak, az egymásnak való ajánlás – is arról adtak tanúságot, hogy a Koronázási szertartásjáték olyan űrt tölt be Székesfehérvár kulturális életében, melyre nagy szükség van.

Fotók: Horváth Gábor, Kiss László