Megrendezésre került a 2017-es óriásbáb-készítő tábor: a Vörösmarty Színház hátsó színpadát június 6. és 9. között megtöltötték az iskolások, akik részt vettek III. Béla és felesége, Antiochiai Anna alakjának elkészítésében. 
  Az idei Koronázási Szertartásjáték III. Béla királyunkat idézi a közönség elé az augusztusi Királyi Napok idején. Az előadásnak 2017-ben is szereplői lesznek a Székesfehérváron már jól ismert, Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész által tervezett óriásbábok, közéjük került be ebben az évben III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna figurája. A tábort ebben az évben is Majoros Gyula szobrászművész, bábkészítő mester, az óriásbábok kivitelezője vezette. A hátsó színpadon június 6-án, délelőtt kezdték meg a munkát a Tóvárosi, a Széna Téri, a Zentai Úti és a Munkácsy Mihály Általános Iskolából  érkezett diákok, akik csoportokra osztva dolgoztak.
 
 
A már hagyományosnak mondható táborba minden nap tíz órára érkeztek a gyerekek. Délelőttönként a bábok csinosításán dolgoznak, de a munka mellé más programot is kínálnak nekik a szervezők. Kedden ebéd után Matuz János, a színház művészeti intendánsa, a Koronázási Szertartásjáték dramaturgja beszélt III. Béláról, a történelmi korszakról, amelyben a király uralkodott, szerdán a lovagvilágot idéző hagyományőrző bemutatót láthattak a diákok, csütörtökön pedig az augusztusi Koronázási Szertartásjáték előadásának jelmeztervezője, Kovács Yvette érkezett hozzájuk, aki a középkori viseletekről tartott előadást a diákoknak.
 
 
Majoros Gyula bábkészítő mester útmutatását követve a diákok előre elkészített óriás fejekről készítettek ceruzával portrékat, és ezután – szobrászként is kipróbálva magukat – a polisztirol anyagból ki is faragták azokat kicsiben. A gyerekek megismerkedtek a kasírozással is, kardokat, ékszereket készítettek a hét folyamán, ahogyan a korábbi években is tették a város iskoláiból jelentkező diákok: a már meglevő óriásbábok kiegészítői is a fehérvári gyerekek keze nyomát őrzik.
 

Az iskolások az ékszerkészítésben is jeleskedtek: ékköveket készítettek, amelyek a koronát, a kardokat és a bábok más kiegészítőit díszítik. A Fejér Baranta Hagyományőrző Egyesület tagjainak köszönhetően belekóstoltak a lovagvilágba: Szendrő Miklós és társai eszközbemutatót tartottak a résztvevőknek.
 

A gyerekek értékes munkát végeztek a Fehérvári Programszervező Kft.  táborának négy napja során - erről néhány hét múlva a közönség is meggyőződhet, hiszen az immár 17 tagból álló királyi óriásbábcsalád a Koronázási Ünnepi Játékokon többször is látható lesz.

Forrás: Hajnal Csilla
Fotók: Igari Balázs, Hajnal Csilla, Paulik Anna, Fejér Tamás, Turáni-Kerkay Zita