Trokán Péter másodszor vesz részt a Koronázási szertartásjátékban: először 2013-ban, püspökként találkozhattak vele a nézők, ebben az évben pedig Mánuel bizánci császárt alakítja, aki jelentős hatással volt III. Béla életére és uralkodására.

A legelső, Szent István megkoronázását bemutató Koronázási szertartásjáték után ez a második alkalom, hogy igent mondott a produkcióra. Milyen emlékei vannak az első évről?

T.P.: Az elsőről rendkívül kedves emlékek maradtak meg bennem. Utólag is úgy tűnik, hogy a nézők szerették, hiszen nagy sikerrel zajlott le, sokan voltak rá kíváncsiak. Azt vettem észre – és ennek felettébb örülök –, hogy a közönség továbbra is igényli ezt a fajta kikapcsolódást. Elvégre a Szertartásjáték nem csak egy szép, holdfényes nyári este, valamilyen színházi előadással, hanem egy tartalmas, látványos és nagyszabású produkció. Nyáron általában megpróbálok minél többet pihenni, de annyira jó emlékeket ébresztett bennem az előadás, hogy azonnal igent mondtam Szikora Jánosnak.

Idén Mánuel bizánci császár szerepében láthatjuk viszont. Milyennek látja az ő karakterét?

T.P.: Mánuel jelenete egy zárt, de nagyon tartalmas szelete lesz az előadásnak. Egy igazán nagyformátumú, óriási hatalommal rendelkező politikus, aki olyan információbirodalmat épített ki magának, hogy szinte az egész világon rajta tartotta a kezét. Modern figura, hiszen jelenlegi világunkban is hatalmas előnyben vannak a megfelelő információ birtokában lévő vezetők, akik a legutolsó polgárokról is megtudhatnak bármit. Mánuel egy zseniális figura, aki arra is képes, hogy fiatal utódokat neveljen ki, mint ahogy tette ezt Bélával is. Egy igazán színpadra termett karakter, elvégre gyakorlatilag a világ ura. Gondosan felépített, óriási információs szerkezet működött a bizánci udvarban: minden információt begyűjtöttek, mindent regisztráltak. Kifejezetten izgalmas személynek tartom Mánuel császárt, akinek van egy nagyon jó tulajdonsága: szeret tanítani, szereti, ha okos és tehetséges fiatalok veszik körül.

Ugyan a világ urának oldalán nevelkedett, III. Béla királysága mégis egy megállapodott, nyugodt korszak volt...

T.P.: Öröm látni a történelemben olyanokat, akik konszolidált birodalmat építettek ki, és kevésbé voltak harcosak, hanem átgondoltan, empatikusan vezették az országot. Európán belül például a finnek történelmében lehet ilyet találni: ők nagyon okosan politizálnak, nem rohannak fejjel a falnak, sok mindent kibírnak és túlélnek. A mi történelmünkben nagyon kevés ilyen időszak van, mindig neki kellett valakinek mennünk, mindig harciasan védtük az igazunkat. Talán többet is kardoztunk, mint kellett volna. Meg kell becsülni azokat a vezetőket, akik szépen, csendben olyan országot teremtettek, aminek nyoma maradt hosszú évszázadokon keresztül. Valamilyen szinten kötelességünk az utódainkban továbbra is életben tartani a tiszteletet, ami ezek iránt a királyok iránt megnyilvánul.

A lánya, Trokán Nóra alakítja III. Béla feleségét, Antiochiai Annát. Játszottak már együtt ezelőtt?

T.P.: Anna lányommal játszottam már együtt korábban, Nórával eddig még sosem. Színészként ez megszokható helyzet: csak az első öt percben furcsa, hogy ő is ott van a színpadon. Abban a pillanatban, ahogy elkezdünk dolgozni, a gyerekem a kollégámmá válik, és azt hiszem, ez Nórával is így lesz. Remek csapat gyűlt össze idén is, régi barátaim, Blaskó Péter és Závodszky Noémi is játszanak a produkcióban. Várom az előadásokat, és mindent megteszünk azért, hogy siker legyen.