A 2016-os Székesfehérvári Királyi Napokat,
városunk legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválját
június 20-án a Magyar Nemzeti Múzeumban
mutattuk be az országos sajtó képviselőinek.


 
A programokról, a rendezvény jelentőségéről, a hagyományokról és az újdonságokról Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Száraz Dénes színművész, II. Vak Béla megszemélyesítője, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, valamint Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, fuvolaművész tartott sajtótájékoztatót.


A SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK, a Szent István ünnepe köré szervezett, tíznapos, augusztusi rendezvénysorozat a történelmi főváros legfontosabb eseménye. 2016. augusztus 12. és 21. között ismét olyan kulturális csemegékkel várjuk vendégeinket, melyek valóban csak Székesfehérvárhoz köthetőek. Életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó óriásbábok, II. (Vak) Béla királlyá koronázásának ceremóniája és a Musica Sacra Rossini oratóriumával a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött, komoly-, könnyű-, katonazenei koncertek, valamint a huszonegyedik születésnapját ünneplő néptáncfesztivál – páratlan összművészeti eseménysorozat minden korosztálynak.
 

Augusztus 13. és 15. között immár negyedik éve hívjuk az érdeklődőket a Koronázási Ünnepi Játékokra. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a Koronázási szertartásjátékok ötletgazdája és rendezője szerint „Vak Béla koronázásának felidézésével az egyik legkülönösebb sorsú magyar király életét elevenítjük meg. Ő talán az egyetlen, akinek karrierje úgy indult, hogy nem akart király lenni. Álmodni se mert ekkora méltóságról, hisz már az is kész csoda volt, hogy egyáltalán életben maradt, miután Könyves Kálmán parancsára kisgyerekkorában apjával, Álmossal együtt megvakították. Véletlenek (vagy sorsszerű, váratlan fordulatok?) egész sora vezette őt a rejtekhelyéül kiszemelt kolostor falai közül, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika oltárlépcsőjére, ahol fejére illesztették a koronát. Tíz év következett ezután. Sötétségben, de az ország ügyeit tekintve fényes sikerekben. Mögötte, mellette (vagy felette?) ezalatt végig ott állt egy titokzatos szerb asszony, a felesége, Ilona.”
 

Nem csak a Koronázási Ünnepi Játékok miatt érdemes ellátogatni Székesfehérvárra: a tíznapos rendezvénysorozatban mindenki talál kedvére való programot.

A szertartásjáték után, augusztus 16-án ugyancsak az ország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpada ad otthont a Musica Sacra koncertnek. Gioachino Rossini világhírű egyházi remekművét, a Stabat Mater-t, a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész Rost Andrea mellett a világ egyik leghíresebb operaházának, a moszkvai Bolsoj Színháznak vezető szólistái adják elő: Svetlana Shilova mezzoszoprán, Maxim Paster tenor és Petr Migunov basszus. Közreműködik a több mint száz éves Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló közel 200 fős Egyesített kórus. Az est karmestere Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar fuvolaművész, karmester lesz, aki a sajtótájékoztatón elárulta, különösen nagy élmény lesz számára ezt a darabot dirigálni. „Ez a világ egyik legszeretettebb egyházi zenéje, hiszen megmaradt az opera könnyedebb jellegénél” – emelte ki ifj. Major István, majd köszönetet mondott szervezőknek, amiért lehetőséget teremtettek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar számára, hogy együtt játszhassanak a Bolsoj szólistáival.
 

Az ünnepi rendezvénysorozat az augusztus 20-ai „Tele élettel” programokkal folytatódik. A Fehérvári királyok menete egy páratlan történelmi, hagyományőrző felvonulás az egyenként is művészeti alkotásnak számító, tizenöt darabos Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő kétszáz fiatal néptáncosával és Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. Augusztus 17. és 21. között a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál belvárosi táncszigetekkel, folkestekkel, izgalmas gasztronómiai utazásokkal, gyermekfoglalkozásokkal és egy különleges fesztivál ligettel koronázza meg a Székesfehérvári Királyi Napokat.

A sajtótájékoztatót a közel öt méter magas óriásbábok, valamint Szirtes Edina Mókus és Cserta Balázs muzsikája színesítette.
 

 

Büszkék vagyunk erre a hagyományra, büszkék vagyunk arra, hogy a történelmi múltjában gazdag Székesfehérvár tele van élettel, és szeretettel invitálunk mindenkit a Királyok Városába augusztus 12. és 21. között – zárta ünnepélyes meghívóját dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.