Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Az idei évben megújuló díszletről és a liturgikus játék különlegességeiről, varázsáról beszélgettünk vele.
   
A Koronázási Szertartásjáték kezdete óta tervezi a produkció látványvilágát. Mi motiválja, hogy most már negyedik éve belevág ebbe a feladatba?

Szikora János igazgató úr alapötletére építkezve közösen találtuk ki ezt a teret a liturgikus játékhoz. Elsősorban a fiatalok számára szeretnénk kézzelfoghatóvá tenni történelmünket, megmutatni azt a misztériumot, ami a királyaink életét, történeteit övezi. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ismerjük a nemzetünk múltját. Bár az iskolában annak idején tanultunk történelmet, magam sem vagyok tisztában a részletekkel – így minden évben, amikor egy-egy király történetével foglalkozunk, akkor nemcsak felvértezem magam a megfelelő tudásanyaggal, hanem közelebb kerülök az adott uralkodó életéhez.
 


Az idei évben megújul a látványvilág. Mik lesznek ezek az újítások?

A látványvilág koncepcióját a folytonosság jellemzi. Tavaly elkezdtük továbbépíteni a harangtornyot, akkor a bal oldali toronyba került két harang. Most föl fog épülni mindkettő, a jobb oldaliba is kerül két harang, tehát összesen négy haranggal dolgozunk. Épül, gyarapszik tovább a templom. Eddig minden évben volt egy föl-le járó ledrács kapunk.  Ehelyett most lesz egy fix ledfal. Továbbá lesz egy tüllből készült föl-le járó kapu, amire a koronázási palást van ráfestve. Idén II. (Vak) Béla király története elevenedik meg. Nagyon érdekes kihívásnak és feladatnak tartom azt, hogy egy nem látó ember szemével kell bemutatnunk a történetét és térbelivé kell tennünk a gondolatait. Erre kitaláltunk egy függönyrendszert, amin belül és kívül zajlik az esemény.  Sok mindent megtartunk a régi hagyományainkból is, például továbbra is megmarad az oltárkövünk. Még egy újdonság lesz Szikora igazgató úr ötlete alapján , hogy lehet statisztajegyeket vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a statiszták a részesei lesznek a produkciónak, beülhetnek, jöhetnek-mehetnek, a próbán ők is tanulják a szerepüket, illetve, hogy mi történik velük a darab során. Idén megválunk a nagy, világító koronától is.
 

Lényegében minden korhű, a látvány mégis modern. Mire kell odafigyelni a látvány esetében, hogy megfelelő keretet adjon magának a szertartásnak, jelmezeknek?

Kovács Yvette Alida jelmeztervezővel minden évben együtt dolgozunk és folyamatosan konzultálunk egymással. Úgy gondolom, díszlet szempontjából korhűek nem tudunk lenni. A Nagyboldogasszony-bazilikának olyan monumentalitása volt, amit mi nem tudunk megismételni. Inkább azt szeretnénk csak, hogy valahogy ráirányítsuk az emberek figyelmét az adott korra és elindítsuk az asszociációs képességüket. A fontos az, hogy gondolkodjanak a nézők. Ez a varázslat mozgatórugója.
 
 
Miért egyedi és különleges a Koronázási Szertartásjáték látványvilága? A helyszín is szerves része lesz a díszletnek?

A helyszín hangulatától egyedi, hiszen Szent István király sírja fölött játszunk, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött. Ennél autentikusabb helyzetet és helyszínt nem is lehet elképzelni. Az Koronázási Szertartásjátékok varázslatát, különlegességét maga a hely rejtelmessége és szakralitása adja.