Cserta Balázs zenész örül, hogy idén is részese lehet a Koronázási Szertartásjátéknak, vele beszélgettünk jelenlegi munkáiról, valamint a liturgikus játék egyik zeneszerzőjével, Szirtes Edinával való közös projektjeiről.
 

 

Miért jelentős Székesfehérvár a zenével kapcsolatosan számodra?

Erre a kérdésre nagyon egyszerűen tudok válaszolni: Székesfehérváron élek születésem óta, és már gyerekkoromban elkezdtem a zenei tanulmányaimat, így mi sem természetesebb annál, hogy részese vagyok a helyi zenei életnek.

Jelenleg milyen zenei projekteken dolgozol?

A következő időszakom igen mozgalmas lesz – bár ha belegondolok, már egy ideje tart −, mivel különböző zenei formációkban és műfajokban is tevékenykedem, ezért sosem unatkozom. Nyár végén két lemezt is rögzítünk, a Modern Art Orchestra zenekar 10 éves jubileumi összefoglaló lemeze mellett Gájer Bálint legújabb albumán is dolgozunk. Továbbá koncertek és színházi munkák várnak rám.

A Vörösmarty Színház több előadásában is részt veszel. Milyen produkciók ezek?

Az a megtiszteltetés ért, hogy Matuz János 1 éve megkeresett a Pelikán Kamaraszínházban bemutatott János vitéz diákelőadás kapcsán, hogy a darabhoz készítsek népdalfeldolgozásokat. Mivel eddig nem volt ilyen felkérésem, és szeretem a kihívásokat, elvállaltam. Jánossal és a diák színészekkel hamar megtaláltuk a közös hangot, ezért tavasszal a Gorsium felújítása utáni megnyitóra megrendezésre került Jómadarak, illetve a szeptember végén bemutatásra kerülő Csongor és Tünde előadásra is engem kértek fel. 

Hogy helyezhető abba a zenei korszakba a fúvós hangszer? Milyen motívumokat tud megjeleníteni?

Abban a korban a fúvós hangszerek közül a fuvola, illetve a furulya volt a jellemző. A darab zeneszerzői annak a korszaknak a zenei világát próbálják ötvözni a mai zenei kortárs látásmóddal, ezért bármi előfordulhat.

Szerinted milyen lesz részt venni a Koronázási Szertartásjátékokban zenészként? Várod már a próbafolyamatot?

Mikor megtudtam, hogy Szirtes Edinát kérte fel Márta István társzeneszerzőnek, illetve hogy idén is részese lehetek a Szertartásjátéknak, nagyon boldog voltam. Edinával már több mint 10 éve dolgozom − Fehérváron csak a Fabula Rasa, illetve a tavaly színházban bemutatott Mozdulatlan legendák című Alba Regia Táncegyüttes táncjátéka kapcsán láthattak és hallhattak bennünket együtt muzsikálni. Rengeteg különböző zenei közegben dolgozhattam már vele. Kíváncsian várom, hogy ebben a számomra is új zenekari felállásban − amely még titok, jöjjön el az előadásra, aki kíváncsi rá − milyen különleges zenei megszólalások születnek.