De ha tetszett, jövőre mindenkit visszavárunk az időutazásra!
 
 

Újra feltámadt a középkor Székesfehérváron, ismét tömegeket vonzott a Koronázási Ünnepi Játékok. Az augusztusi ünnepkör központi eseményének célja az egykori koronázóváros emlékének ápolása, alakjainak felidézése.
 
Felépült egy középkori város a belváros közepén.
 

 
Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a rendezvény ötletgazdája egy élő skanzent álmodott meg, amit az Őskultúra Alapítvány és a Szabad Színház közreműködésével meg is valósított.
 

A Városház tér bejáratánál sorompó, körötte marcona ajtónállók. A látogatók széles mosollyal jutalmazták a vásári forgatagot felügyelő hagyományőrzők rögtönzött színjátékát. Aki átjutott a sorompón, azt rengeteg korhű játék és mesteremberek bemutatói várták.
 
Középkori életképek az Őskultúra Alapítvánnyal
...
...
...
...
...
...
...
...

A Nagy Judit által vezetett Szabad Színház több évtizedes utcaszínházi tapasztalattal nemcsak a piacot, hanem az ott zajló középkori életet is igyekeznek megeleveníteni.
 
 
Perpatvaruk mindenkit lenyűgözött. „Ez kihagyhatatlan”, „Mindenkinek látni kell”, „Nagyszerű, jövőre is találkozzunk!”, „Maradjunk még!”, „Felejthetetlen élmény”, „Jöjjünk el holnap is!” – elismerő mondatoktól visszhangzott a tömeg.
 

Különleges vendégeink, a szatmárcsekei szilvalekvárfőzők vályogból rakott katlanja körül is nagy volt a sürgés-forgás. Folyamatosan kavargatták a finom gyümölcsízt és természetesen a kóstoló sem maradt el.
 

A középkori piacon vásárlástól a szórakozásig, evés-ivástól a céltalan időtöltésig mindenre volt lehetőség, a piac volt a középkor plázája. Ahogy ígértük, volt itt minden, mi szem-szájnak ingere.
 

Jövőre néhány napra szeretnénk újra előcsalogatni az évszázadokkal ezelőtti hétköznapokat. Találkozzunk Könyves Kálmán koronázásán!