A Gézát, Saroltot, Szent Istvánt, Gizellát, Szent Imrét és Asztrik püspököt megszemélyesítő négy és fél méter magas óriásbábok és látványos ruházatuk terveit Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festőművész, valamint Grosschmid Erik, Blattner Géza-díjas bábtervező készítették el.

 

Somogyi Győző (1942.) festőművész a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tett érettségi vizsga után nyomdász szakmunkásként dolgozott. A Római Katolikus Hittudományi Akadémia hallgatójaként egyháztörténeti doktorátust szerzett. Hét évig segédlelkész volt, majd az egyházi szolgálattól megválva szabadfoglalkozású grafikus és festő lett. 1986-ig Budapesten élt, képzőművész kört vezetett, animációs filmet készített. 1986 óta feleségével a Veszprém megyei kis faluban, Salföldön élnek, gazdálkodnak, állatokat tartanak.

Több mint száz egyéni kiállításon mutatta be munkáit Magyarországon és külföldön.

Fontosabb díjai:

1977. Miskolci Grafikai Biennálé Nagydíja
1986. Március 15. díj
1988. Munkácsy-díj
1992. Magyar Művészetért Díj
1994. Pro Natura Díj
1994. Mednyánszky-díj
1997. Kiváló Művész
2012. Kossuth-díj

Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának és a Veszprémi Művész Céhnek. A Veszprém Megye Érdemrendje és a Honvédelemért HKC I. osztályának tulajdonosa. Katonai hagyományőrző huszárként tagja a Radetzky Huszár Egyesületnek, vezetője a Salföldi Kopjások lovascsapatnak és hat évig alelnöke volt a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek. 1979 óta a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság titkára, a „Káli Híradó” című kézzel írt és rajzolt újság készítője.

Negyven éve kutatja és rekonstruálja a magyar történelmi hadviseleteket és zászlókat. E témában eddig tizenöt könyve jelent meg.


Grosschmid Erik díszlet-, báb- és jelmeztervező, szcenikus. Ötvösnek tanult. Véletlenül került a bábok világába, 1996-ban csöppent bele az Odüsszeia című produkcióba. Hamar kitanulta a számára addig ismeretlen szakma fortélyait. 1997-ben már önálló tervezési feladatot kapott, azóta a magyar bábművészet meghatározó alakjává vált.

Kiemelkedő bábművészeti tevékenységét 2013-ban Blattner Géza-díjjal jutalmazták.

Sokrétű bábszínházi munkásságát mutatják jelentősebb alkotásai:

Szekrénymesék – látványtervező, bábtervező (Móricz Zsigmond Színház)
Karácsonyi ének – díszlettervező, bábtervező (Szegedi Nemzeti Színház)
János Vitéz – jelmeztervező, díszlettervező (Veszprémi Kabóca Bábszínház)
Fekete Péter – díszlettervező (Móricz Zsigmond Színház)
Diótörő – bábtervező (Bóbita Bábszínház)
Andersen-mesék – díszlettervező, bábtervező (Vojtina Bábszínház)
Csizmás kandúr – díszlettervező, bábtervező (Budapest Bábszínház)

A bábok létrehozásában Székesfehérvár diákközösségei is részt vesznek. Az egyhetes alkotótábor június 10-én kezdődik a Vörösmarty Színházban.

Az óriásbábok makettje és ruházatuk, kiegészítőik látványtervei:
 

 

További képek a Koronázási Ünnepi Játékok Facebook oldalán: www.facebook.com/koronazas